domingo, 16 de marzo de 2014

GOGOSI

    500 gr faina alba
    4 galbenusuri de ou
    50 gr unt topit
    25 gr drojdie proaspata
    240 ml lapte caldut
    2 linguri cu varf zahar
    3gr lingurita sare
    coaja de la 1 lamaie
    1 l ulei (pentru prajit)

    MOD DE PREPARARE GOGOSI 


    Se dizolva drojdia si zaharul in putin lapte caldut. Se lasa la loc cald (eu pun langa un ochi pornit al plitei) pana vedeti ca face spuma deasupra, semn ca drojdia s-a activat (cca 15 minute).
    Punem intr-un bol maiaua de mai sus, galbenusurile amestecate cu o jumatate de lingurita de sare si untul topit. Deasupra se pune faina, apoi se rade coaja de lamaie.
    Aluatul se framanta de mana, apoi se lasa acoperit la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
    Cand aluatul e crescut, il scoatem din bol si-l punem pe masa de lucru data cu faina.
    Se intinde o foaie groasa de un deget (cca 1 cm).




    Se decupeaza gogosile cu un pahar cu gura subtire (cca 7-8 cm diametru). Din cand in cand treceti gura paharului prin faina.



Scoateti marginile de aluat dintre gogosi si taiat-le bucati potrivite. Acoperiti aluatul decupat cu o punga si lasati sa creasca cca 20-30 minute. 
Incingeti foarte tare mult ulei intr-o tigaie adanca. Dati focul la mic sub tigaie apoi puteti incepe sa puneti gogosile la prajit. Adaugati doar cate 4-5 o data in tigaie, ca sa nu fie inghesuite si sa scada temp. uleiului. Prajiti gogosile pe ambele parti pana sunt frumos rumene. 
Scoateti gogosile cu o paleta cu gauri pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime. 
Serviti gogosile presarate cu zahar pudra vanilat sau zahar pudra cu scortisoara. Sunt bune caldute sau reci.Eu le-am dat prin zahar tos cu vanilie ca sa probez si aceasta varianta!!! Pana la urmatoarea reteta va doresc numai bine si sper sa va placa ! 

POFTA BUNA!!!



No hay comentarios:

Publicar un comentario